ПЛАТКИ И СЛИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ

3 Колачиња и слични технологии

Ние користиме колачиња и слични технологии за обезбедување, заштита и подобрување на нашите производи и услуги, како што се персонализирање содржина, нудење и мерење реклами, разбирање на однесувањето на корисникот и обезбедување побезбедно искуство.

Може да ги отстраните или одбиете колачињата со користење на поставките на вашиот прелистувач или уред, но во некои случаи тоа може да влијае на вашата можност да ги користите нашите производи и услуги.

3.1 Дефиниција за „колачиња“

Колачињата се мали парчиња текст што се користат за зачувување на информации на веб-прелистувачи. Колачињата се широко користени за складирање и примање идентификатори и други информации на компјутери, телефони и други уреди. Овие типови датотеки прават голем број на различни работи, како што се сеќавање на вашите преференции и избраните предмети, помагајќи ви да го подобрите искуството на вашата страница, како и обидувајќи се да осигурите дека рекламите или понудите што ги гледате на Интернет се порелевантни за вас. Овие „колачиња“ можат да се поделат на 4 вида , од кои секоја е опишана подолу.

3.2 Видови колачиња

3.2.1 Строго потребни колачиња

Со цел да ви обезбедиме фундаментални услуги на нашата веб-страница, како што се посета на нашата веб-страница или купување, овие колачиња се од суштинско значење. Ако ги оневозможите овие колачиња, нема да можеме да го исполниме вашето барање.

3.2.2 Колачиња за изведба

Овој тип собира анонимни информации за тоа како луѓето ја користат страницата и податоците се споени со други корисници за да ни овозможат да подобриме како работи страницата. На пример, ние користиме колачиња на Google Analytics за да ни помогнеме да разбереме како клиентите пристигнуваат на нашата страница, да ја прелистуваат или да ја користат нашата страница и да ги истакнеме областите каде што можеме да ги подобриме областите како што се навигација, искуство со купување и маркетинг кампањи. Податоците зачувани од овие колачиња никогаш не покажуваат лични податоци од кои може да се утврди вашиот индивидуален идентитет. Ако ги оневозможите или исклучите овие колачиња, можеби нема да можете да користите одредени карактеристики на нашите веб-страници и услуги и може да ја намали поддршката или информациите што можеме да ви ги обезбедиме.

3.2.3 Колачиња за функционалност

Овие колачиња може да ги запомнат операциите, како што се вашите склоности, за да можеме да ви обезбедиме подобри услуги и да ги подобриме нашите модели на работа. Ако ги одбиете овие колачиња, можеби нема да можете да користите одредени функции на нашите веб-страници.

3.2.4 Таргетирање колачиња или колачиња за рекламирање

Овие колачиња собираат информации за вашите навики на прелистување, со цел да го направат рекламирањето поперсонализирано за вас. Овие колачиња може да ги запомнат веб-страниците што сте ги посетиле и да ги споделуваат со трети страни, како што се рекламни. Ако ги одбиете овие колачиња, можеби нема да можете да користите одредени функции на нашите веб-страници и услуги и може да влијае на вашето искуство.

3.2.5 Социјално N обработка В. уки

Овие колачиња се користат за да ви овозможат да споделувате страници и содржини на нашите веб-страници и услуги преку социјално вмрежување од трети страни и други веб-страници. Овие колачиња може да се користат и за рекламни цели. Ако ги одбиете овие колачиња, можеби нема да можете да користите одредени функции на нашите веб-страници и може да влијае на вашето искуство .

3.3 Колачиња поставени од трети страни

Може да наидете и на колачиња на нашите веб-страници што ги поставуваат трети лица. На пример, кога ги купувате нашите производи преку Интернет, нашиот продавач на е-трговија може да користи колачиња и други технологии. Ние исто така може да им дозволиме на трети страни да поставуваат колачиња на нашите веб-страници за да следат информации за вашите активности на Интернет и / или преку веб-страници на трети лица или услуги преку Интернет, вклучително и да ви испраќаат насочени реклами врз основа на тие информации, што може да вклучува рекламирање на нашите производи и услуги што сте ги прегледале на нашите веб-страници и на веб-страниците на трети лица.
Оваа изјава за колачиња не се однесува на колачињата, апликациите, технологиите или веб-страниците што се во сопственост на и / или управувани од трети страни, или практики на такви трети страни, дури и ако тие ја користат или пристапуваат до нашата технологија за складирање или собирање информации. За да разберете како трети лица користат колачиња, прегледајте ги нивните политики за приватност.

3.4 Контролирање и откажување од колачиња

Можете да ги промените поставките на вашиот прелистувач за да спречите колачиња да се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред без ваша изрична согласност. Делот „Помош“ на вашиот прелистувач вообичаено дава детали за тоа како да управувате со поставките за колачињата. Ако изберете да одбиете колачиња, како што е наведено погоре, можеби нема да можете да користите одредени карактеристики на нашите веб-страници и услуги.

3.5 Друго С имилар  Т ехнологии

DPAPI (Интерфејс за програмирање на апликации за заштита на податоци) е едноставен криптографски програмски интерфејс за апликација достапен како вградена компонента во Windows 2000 и подоцнежните верзии на оперативните системи на Microsoft Windows. Во теорија, API за заштита на податоците може да овозможи симетрично шифрирање на кој било вид на податоци; во пракса, неговата примарна употреба во оперативниот систем Виндоус е да се изврши симетрична енкрипција на асиметрични приватни клучеви, користејќи корисник или системска тајна како значителен придонес за ентропија. DPAPI може да помогне до евидентирајте ги и чувајте ги личните податоци на корисниците.

Податоци коцка е едноставна апликација за евиденција ИНГ и анализирање на инг лични податоци.

Ако изберете да одбиете колачиња, како што е наведено погоре, можеби нема да можете да користите одредени карактеристики на нашите веб-страници и услуги.